Restaurant Week: Szczeciński festiwal kulinarnych mistrzostw. Odkryj restauracje, które biorą udział w tym wydarzeniu
Trzydziestu jeden szczecińskich restauracji będzie brać udział w edycji festiwalu Restaurant Week, z czego dla dziesięciu z nich będzie to debiutancki występ. Ten kulinarny festiwal ma na celu skłonić mieszkańców Szczecina do odkrycia i wypróbowania nowych dań, specjalnie przygotowanych przez restauratorów w ramach tego wydarzenia. – Mamy możliwość degustacji dwóch typów menu, jak tłumaczy Justyna Hof, koordynatorka wydarzenia. Każdy szef kuchni oferuje menu wegetariańskie oraz rybne i mięsne – mówiła podczas konferencji prasowej w Restauracji Sowa.
Szczegóły dotyczące tegorocznej edycji Restaurant Week są jasne dla wszystkich uczestników. Rezerwacje na miejsca w szczecińskich restauracjach można dokonywać od 13 marca do 24 kwietnia. Koszt uczestnictwa w tym roku to 69,99 zł, ale niektórzy uczestnicy mogą być zmuszeni doliczyć dodatkowe 5,98 zł za rezerwację oraz 10 zł za odwiedzenie restauracji w godzinach szczytu (tzw. prime time). Trzydaniowe menu, które zostaje stworzone specjalnie dla Restaurant Week, odzwierciedla kreatywność i inspiracje szefów kuchni. Wybór dania nie pozostaje tajemnicą – podczas rezerwacji miejsca w restauracji, goście wybierają już swoje menu.
Jak wyjaśnia koordynatorka szczecińskiej edycji festiwalu, Justyna Hof, głównym celem Restaurant Week jest odkrywanie różnorodności smaków oraz zdobywanie nowych, gastronomicznych doświadczeń. Wskazuje również na to, że udział w tym wydarzeniu to doskonały sposób na wsparcie ulubionych restauracji, zwłaszcza tych, które obecnie borykają się z trudnościami.
Festiwal kulinarnej sztuki Restaurant Week jest organizowany w Polsce, w tym także w Szczecinie, już od dekady. Blisko 400 restauracji z całego kraju bierze udział w tym wydarzeniu. Tegoroczne hasło festiwalu brzmi #FoodNewsGoodNews.