Szczecin: oryginalny pomnik na Łasztowni

Szczecin: oryginalny pomnik na Łasztowni

Szczecin jest miastem, które kojarzone może być z wieloma rzeczami. Jedną z nich jest z pewnością Paprykarz Szczeciński, kultowy produkt rozpoznawalny w całej Polsce.  Informacja, którą chcemy Wam przekazać może być więc wspaniałą wiadomością. Jak i atrakcją, którą warto zobaczyć na własne oczy.

Paprykarz Szczeciński jest produktem, który powstał w 1967 roku. To bez wątpienia szczecińska legenda, która stanowi jedną z charakterystycznych rzeczy tego regionu. Nie ma się zatem czemu dziwić, że wśród Pogoni Szczecin oraz ciekawych atrakcji turystycznych, nie mogło zabraknąć i tego „dzieła”. Co więcej obecnie coraz więcej marek tworzy produkty spożywcze, bazujące właśnie na słynnym przepisie, wymyślonym przez Przedsiębiorstwo Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich „Gryf”.

W zeszły piątek przy placu Gryfitów na Łasztowni odsłonięto wyjątkowy i z pewnością nietuzinkowy pomnik. Trzeba przyznać, że przyciąga uwagę, wywołując jednocześnie uśmiech wśród przechodniów. Pomysł mocno oryginalny jest na ustach wielu mieszkańców. Dumnie prezentuje się wśród eleganckich budynków, nawiązując do wieloletniej tradycji.

Szczecin: Historia paprykarza

Jeden z inicjatorów Paprykarza podkreśla, iż produkt miał na celu przede wszystkim zagospodarować ścinki tafli zamrożonych ryb. Podróże technologów oraz ciągłe poszukiwania nowych smaków w różnych portach zaowocowały natrafieniem na „czopczop”. Po powrocie do kraju, padło pytanie do kobiet pracujących w laboratorium, czy nie udałoby się stworzyć podobnego smaku. Po wielu próbach udało się, czego efektem stał się właśnie Paprykarz Szczeciński. Bazuje on bowiem na sprowadzanej z Nigerii przyprawie o nazwie „pima”. To ona wielu ludziom przypominała trochę paprykę, skąd zaczerpnięto nazwę przysmaku. Co więcej, do jego produkcji używano pomidorów sprowadzanych z Węgier i Rumunii, które w smaku były dużo lepsze od polskich. Obecnie produkt spożywczy doczekał się pomnika. Na jego odsłonięciu pojawiło się wielu pracowników byłego Przedsiębiorstwa, w którym powstał.