Restauratorzy opowiadają o historii pizzy w Szczecinie

Restauratorzy opowiadają o historii pizzy w Szczecinie

Ludzie w Google zadawali pytania, czy do pizzy powinno się używać cienkiej, czy grubej skórki, czy powinna być na wynos, czy jedzona w restauracji oraz który lokal w Szczecinie miał najlepszą pizzę. Odpowiedzi udzielili użytkownicy, którzy oceniali restauracje i dzielili się tym, który lokal ich zdaniem miał najlepszą pizzę w Szczecinie.

Po przejęciu Grecji przez Rzymian zainteresowali się oni tą potrawą do tego stopnia, że zaczęli wyrabiać płaskie chleby z różnymi dodatkami we własnych domach. Jednak dopiero w 1700 roku pizza stała się popularną potrawą. Przekąska ta była sprzedawana na ulicach Neapolu, gdzie otwarto pierwszą pizzerię. W 1889 roku królowa Małgorzata Sabaudzka i jej mąż odwiedzili Neapol, a nadworny piekarz zrobił pizzę z pomidorami, bazylią i serem, w stylu flagi Włoch. Ten rodzaj pizzy został nazwany na cześć królowej i do dziś znany jest jako pizza Margherita.

Obecnie przyjmuje się, że autentyczna włoska pizza ma cienką i chrupiącą skórkę, sos pomidorowy i odrobinę sera mozzarella. Z drugiej strony, amerykańska wersja ma zwykle dużo dodatków, a jej ciasto jest kruche i delikatne. Ponadto, istnieje również kilka domowych i autorskich przepisów z grubymi i dużymi kawałkami.